soczyste mięso

Nieważne czy przygotowujemy codzienny obiad dla rodziny bądź znajomych, czy też szykujemy gustowną imprezę. Na każdą uroczystość, tą ważną i tą mniej ważną ważne jest, aby jedzenie było przyrządzone perfekcyjnie. Szczególnie wymagającym przypadkiem jest przyrządzenie mięs. Nawet jeden najmniejszy błąd może sprawić, że nasza pieczeń będzie twarda i sucha, a goście zamiast zachwytu wyznają zawiedzenie . Jak uniknąć tego niechcianego błędu?

Marynata kluczem do sukcesu

Zawsze dobrym pomysłem jest uprzednie zamarynowanie mięsa jest zawsze idealnym pomysłem, który doda naszemu mięsu wyrazisty i niepowtarzalny smak. Marynowanie jest to wstępny etap przyrządzania potraw, dzięki któremu później są bardziej miękkie, kruche i pełne wspaniałego smaku. 

Jak wykonać marynatę? 

Na wykonanie marynaty jest wiele sposobów. Możemy ją przyrządzić według swoich własnych preferencji, a ograniczać je może jedynie nasza wyobraźnia. 

Do najczęściej występujących należą składniki takie jak:

  • olej, 
  • sok z cytryny,
  • ulubione przyprawy, np. zioła, czosnek wyciśnięty przez praskę czy cebula. 

Warto jednak stosować także zupełnie inne dodatki, dzięki którym potrawa nabierze nowego niepowtarzalnego smaku. Przygotowane mięso należy dokładnie obtoczyć w marynacie.

Przeczytaj też: http://dobrenawyki.pl/czy-czarna-herbata-jest-zdrowa/

Po drugie sposób pieczenia

Istnieje wiele teorii na to, jak piec mięso, aby zachowało swoją soczystość. Do częstych pomysłów, należy przekonanie, iż trzeba zamknąć powierzchnię pieczeni. Jak to zrobić? Pierwszym sposobem jest wstępne obsmażenie pieczeni na dużym ogniu przed włożeniem go do piekarnika. Innym wyjściem jest natomiast  to, że zalecają włożenie zamarynowanego mięsa do piekarnika na bardzo wysoką temperaturę, a po wyznaczonym czasie zmniejszamy temperaturę do pożądanej. Dobrym sposobem jest również włożenie pieczeni do rękawa. W ten sposób będzie się ona piekła we własnym sosie, co sprawi, że nie utraci swojej soczystości.

Jak długo piec mięso?

Ta kwestia jest od zawsze dyskusyjna i chyba to wpływa na trudność w przygotowaniu perfekcyjnej pieczeni. W pieczeni należy przyjąć dwie zasady. Pierwsza mówi o tym, że im dłużej planujemy piec mięso, tym na niższą temperaturę powinniśmy je nastawić .

Druga natomiast każe zakładać godzinę pieczenia na każdy kilogram mięsa. Natomiast wszystko bowiem zależy od rodzaju mięsa, temperatury pieczenia, a nawet od samego piekarnika jaki posiadamy. 

Źródło: https://www.bloger.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here