risotto
fot. pixabay.com

Kuchnia włoska opiera się na dwóch głównych zasadach: prostocie i wysokiej jakości produktów. To dlatego włoskie dania są tak łatwe w przygotowaniu, a z drugiej strony tak pyszne! Risotto to jeden z włoskich hitów, który podbił nasze serca. Dziś zamieszczamy kilka wskazówek, które sprawią, że to danie zachwyci was całkiem nowym charakterem.

zobacz też: http://www.beyouty.pl/biale-risotto-z-biala-czekolada-poznaj-wykwintny-i-pyszny-przepis/

Klasyczne risotto

Najczęstszym błędem jaki popełniamy podczas gotowania risotto to przygotowanie ryżu oddzielnie i na końcu wymieszanie z pozostałymi składnikami. W ten sposób otrzymujemy jałowy ryż, bez aromatu, a przecież nie o to nam chodziło. Jak więc prawidłowo przyrządzić risotto?

Do tego klasycznego potrzebujesz: ryż do risotto, bulion, cebulę, pieczarki włoszczyznę opcjonalnie kurczaka lub indyka. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy odrobine oliwy, gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Do miękkiej, zrumienionej cebulki dodajemy pokrojone w drobne kawałki warzywa, chwilę przesmażamy, by się zmorzyły. Następnie wrzucamy suchy ryż i znów chwilę trzymamy na ogniu. Po chwili dodajemy odrobinę bulionu, akurat tyle, aby przykryło wszystkie składniki. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejna niewielką porcję. Postępujemy tak aż do momentu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodajemy odrobine masła i doprawiamy do smaku przyprawami i startym parmezanem. 

Risotto z pesto bazyliowym

To nieco inna wersja, śmielsza wersja risotto. Gdy ryż juz delikatnie zmięknie dodajemy groszek, a po chwili pesto bazyliowe przygotowane wcześniej na bazie świeżych liści bazylii, oliwy i parmezanu. 

Risotto na słodko

To alternatywa dla łasuchów. Jeśli lubisz ryz na mleku z owocami, ta opcja również powinna przypaść ci do gustu. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, dodajemy suchy ryż, po chwili zalewamy odrobiną mleka. Postępujemy tak jak w przypadku klasycznego risotto, dolewając systematycznie niewielkie porcje mleka. Gdy ryż zmięknie, dodajemy odrobine masła. Na oddzielnej patelni lekko rumienimy wiórki kokosowe. Ryz słodzimy miodem lub syropem z agawy, klonowym czy innym zdrowym słodziwem. Posypujemy wiórkami. Pycha. 

Przeczytaj też: http://super-fit.pl/najlepszy-sposob-na-pstraga/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here