kminek

Kminek to roślina o aromatycznym zapachu, intensywnym smaku i właściwościach leczniczych. Nasiona kminku bardzo często dodawane są do pieczywa – stanowią ładną dekorację i jednocześnie są źródłem zdrowia. Drobne, brązowe ziarenka kminku znali już nasi przodkowie sprzed 3000 lat. Dziś kucharze i lekarze zachęcają do spożywania go jak najczęściej, gdyż ma mnóstwo właściwości leczniczych i walorów kulinarnych.

Kminek – opis rośliny

Kminek, nazywany również kminkiem zwyczajnym lub karolkiem, należy do roślin selerowatych i jest przede wszystkim powszechnie znany jako przyprawa o wyrazistym, lekko ostrym i słodkawym smaku. Ma ona również jadalny korzeń, więc można ją ugotować jak wiele znanych nam warzyw. Kminek jest rośliną popularną na całym świecie, pochodzi z Azji Mniejszej. Obecnie rośnie dziko na suchych łąkach i polach w wielu krajach Europy oraz Azji, także w Afryce, ale można ją spotkać również jako roślinę hodowlaną. Kminek dobrze czuje się w nasłonecznionych miejscach, jednak jest odporny na mróz, a to sprawia, że uprawia się go dosyć łatwo. Roślina kminku kwitnie dwa lata, wypuszcza małe, najczęściej żółte bądź białe kwiaty i może osiągnąć od 30 do 80 cm wysokości. Należy jednak pamiętać, że kminek zwyczajny nie jest tą samą rośliną co kmin rzymski, który jest łagodniejszy w smaku i rośnie przede wszystkim w ciepłych krajach, jak np. Indie czy Chiny.

Kminek – wartości odżywcze

Kminek, podobnie jak wiele innych przypraw i ziół, jest bogaty w substancje czynne. Zawiera dużo witaminy C, witaminy A, sodu, potasu, węglowodanów (w tym błonnika), białka, żelaza, wapnia, tłuszczów, soli mineralnych. Jest bogaty również we flawonoidy i kwasy fenolowe. Co ważne, w kminku znajduje się także mnóstwo olejków eterycznych, co czyni go bardzo aromatyczną przyprawą. Zawiera 333.0 kcal na 100 g ziaren.

właściwości kminku - co nam daje

Kminek – właściwości zdrowotne

Kminek to naturalny lek na wzdęcia. Zioło ułatwia trawienie, pomaga przy niestrawnościach i kolce. Kminek można stosować zarówno jako profilaktykę przy problemach trawiennych, jak i sposób leczenia objawów. Warto zażyć go, kiedy czujemy ociężałość po posiłku, ponieważ kminek rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego. Owoce kminku stymulują wydzielanie mleka z gruczołów mlekowych, ułatwiając tym samym karmienie piersią. Kminek zwyczajny można wykorzystać jako odświeżacz oddechu (podobnie jak natkę pietruszki). Kminek wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz przynosi ulgę w schorzeniach wątroby i bólach menstruacyjnych.

Kminek – sposób przygotowania

Kminek można spożywać w różnej formie, np. nasion, które dodaje się do pieczywa, stosuje jako przyprawę w daniach obiadowych, zwłaszcza potrawach z kapustą (zapobiega wzdęciom). Kminek zwyczajny warto zaparzać i pić. Jedną łyżeczkę nasion należy zmiażdżyć, a następnie zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem około 15 minut. Po upływie tego czasu wywar powinno się odcedzić, ostudzić i w małych porcjach spożywać kilka razy w ciągu dnia. Kminek dostępny jest także w formie kapsułek oraz mieszanek ziołowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here