Warto włączyć ostre przyprawy do menu
fot. Pixabay.com

Czy wiecie o tym, że ostre dania i przyprawy mają wiele zalet? Nie każdy z nas jest zwolennikiem palącego uczucia w gardle, warto jednak od czasu do czasu zafundować sobie takie atrakcje dla naszego podniebienia. Dlaczego? Wyjaśniamy w naszym najnowszym wpisie. Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: https://zaciszerozmaitosci.pl/dlaczego-warto-jesc-ostre-potrawy/

Najpopularniejsze ostre przyprawy

Gdy myślimy o ostrych przyprawach, w pierwszej kolejności przychodzi nam do głowy papryczka chilli. Czy wiecie, że obecnie istnieją tysiące jej odmian, których smak się od siebie różni. Możemy dania doprawiać chilli bardzo łagodną, lub tak ostrą, której smak mało kto jest w stanie znieść. Kapsaicyna jest chemicznym związkiem organicznym, który odpowiada za ostrość papryczki. I to ona decyduje o tym, jak ostra jest dana odmiana chilli.

Zestaw ostrych przypraw jest naprawdę szeroki i pomoże nam eksperymentować w naszej kuchni oraz poszukiwać nowych smaków. Szczególnie w tej kwestii pole do popisu daje kuchnia azjatycka i meksykańska. Przygotowując takie dania, warto sięgnąć po przyprawy takie jak pieprz kajeński, habanero, tabasco, a także paprykę serrano, jalapeno i chipotle. Do ostrych przypraw zaliczany jest również chrzan, a jego najostrzejszą odmianą jest japońskie wasabi, które jest niezbędnym elementem każdego zestawu sushi.

Dlaczego warto jeść ostre dania?

Latem pikantna zupa lub ryż z kurczakiem i warzywami, doprawiony ostrymi przyprawami, nie jest najlepszym wyborem. Jednak zimą doskonale rozgrzeje nas od środka i zapobiegnie wszelkim nieprzyjemnościom, jakie może ze sobą przynieść mróz i chłód. Ostre dania poprawiają także funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyspieszają trawienie. Dlatego też często w różnego rodzaju dietach zalecane jest stosowanie ostrych przypraw. Ponadto mają one niebagatelny wpływ na walkę z infekcją, a nawet ochronę organizmu przed działaniem wirusów i bakterii.

Pikantne jedzenie obniża również ryzyko zawału serca i udaru mózgu, obniża ciśnienie i znacznie przedłuża długość życia i sprawnego funkcjonowania. Ostre przyprawy przyspieszają również proces przemiany materii oraz ograniczają nasz apetyt i sprawiają, że nie mamy ochoty sięgać po więcej jedzenia.

Zobacz też: http://kobiecylajf.pl/id4847,chcesz-ograniczyc-jedzenie-miesa-poznaj-produkty-ktore-pomoga-ci-je-zastapic/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here